ua en ru

НБУ схвалив продаж активів банків-банкрутів за "голландською моделлю"

НБУ схвалив продаж активів банків-банкрутів за "голландською моделлю" Фото: заставні активи НБУ будуть продаватися за "голландської моделі" (УНІАН)

На таких аукціонах буде продано заставлене майно НБУ на 14,1 млрд гривень

Національний банк погодив запропонований Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) спосіб і порядок продажу закладених в НБУ активів неплатоспроможних банків номінальною вартістю 14,1 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, на аукціонах за "голландською моделлю" будуть реалізовані активи, які раніше намагалися продати на двох американських біржах First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange (DebtX).

"Проаналізувавши попередній досвід, правління Національного банку дійшло висновку, що реалізація закладених кредитів з покроковим, обмеженим у часі і розмірі зниженням ціни не є ефективною і доцільною, враховуючи значний розрив між стартовою ціною продажу, встановленої ФГВФО, і пропозиціями учасників торгів", - йдеться в повідомленні.

На першому етапі ФГВФО здійснюватиме продаж цих активів окремими лотами в системі ProZorro.Продажу.

На другому етапі непродані кредити знову будуть об'єднані в пули і передані для реалізації за таким же принципом компаніям ТОВ "Дебтекс Україна" (дочірня компанія DebtX) і ТОВ "Фьост Файненшиал Нетворк Юкрейн" (дочірня компанія FFN) - в рамках спільного пілотного проекту з НБУ і ФГВФО, який розпочався ще на початку року.

Нагадаємо, наприкінці липня повідомлялося, що реалізацією проблемних кредитів українських банків займуться дві американські біржі.