ua en ru

НБУ схвалив кредитну лінію Ярославського для ХТЗ за умови закриття справ проти заводу, - прес-служба

НБУ схвалив кредитну лінію Ярославського для ХТЗ за умови закриття справ проти заводу, - прес-служба Фото: НБУ

Національний банк України зареєстрував договір, який дозволить групі DCH Олександра Ярославського відкрити кредитну лінію на 400 млн гривень для відновлення виробництва на Харківському тракторному заводі (ХТЗ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби заводу.

Наголошується, що такого роду процедура була необхідна, оскільки кредитором виступає компанія-нерезидент.

"Фінансування надається за умови, що ХТЗ буде вільно здійснювати господарську діяльність без будь-яких обмежень. Відповідно, майно позичальника повинно бути вільним від податкової застави, банківські рахунки - від будь-яких арештів, накладених компетентними органами, а проти посадових осіб не повинно бути відкритих кримінальних справ", - йдеться в повідомленні прес-служби ХТЗ.

Нагадаємо, керівництво ХТЗ вже зверталася до адвоката бізнесу при Генеральній прокуратурі України (ГПУ) Оксани Мальованої з офіційним листом.

"Протягом останніх місяців ХТЗ страждає від очевидно безпідставного і невиправданого втручання в його господарську діяльність та фактичного перешкоджання їй з боку органу досудового розслідування, нагляд за додержанням законів яких віднесено чинним законодавством України до органів прокуратури", - йдеться в листі.

Як повідомляли в ХТЗ, в результаті при її сприянні і підтримці народного депутата Оксани Продан 31 серпня 2016 р. представник заводу взяв участь у зустрічі бізнесменів, які звернулися в ГПУ за захистом своїх прав від свавілля окремих представників правоохоронних органів з першим заступником Генерального прокурора України Дмитром Сторожуком.

Раніше Юрій Луценко закликав українських бізнесменів направляти в ГПУ заяви про факти тиску і доручив Сторожуку займатися цим питанням. У свою чергу, за даними ХТЗ, Дмитро Сторожук пообіцяв представникам бізнесу об'єктивний і всесторонній розгляд поданих скарг і доказів.

За інформацією в.о. генерального директора ХТЗ В'ячеслава Шевченка, в даний час на заводі проводиться комплекс санаційних заходів, спрямованих на відродження підприємства. Як відзначають в прес-службі, Олександр Ярославський, власник DCH і ключовий інвестор ХТЗ, забезпечив погашення працівникам підприємства 20 млн гривень заборгованості по заробітній платі, "що виникла за час спричиненого діями "силовиків" 4,5-місячного простою". Кредитна лінія DCH у розмірі 400 млн грн призначена для фінансування робіт по запуску, від факту та оперативності її відкриття залежать перспективи відновлення виробництва, зазначили в ХТЗ.