ua en ru

НБУ не збирається в найближчим часом вносити суттєві корективи у грошово-кредитну політику

Учасники наради з монетарних питань Національного банку України (НБУ) дійшли висновку щодо недоцільності в найближчій перспективі вносити суттєві корективи у спрямованість грошово-кредитної політики і змінювати основні параметри монетарних механізмів та інструментів. В нараді приймали участь голова НБУ Сергій Арбузов, перший заступник голови Юрій Колобов, заступник голови Ігор Соркін та керівні працівники структурних підрозділів НБУ, передає прес-служба регулятора.
Відображенням результатів поточної політики на нараді назвали покращення індикаторів як зовнішньої фінансової стійкості, так і стану внутрішнього ринку.
"Так на зовнішніх ринках упродовж останнього часу спостерігається падіння котировок на страховку від дефолту на український суверенний 5-річний борг (CDS), укріплення курсу гривні до долара США на міжнародних ринках за валютними угодами (NDF); зниження дохідності зовнішніх боргових зобов'язань України, а також покращення інших аналогічних індикаторів", - йдеться у повідомленні.
При цьому учасники наради учасники наради звернули увагу на наявність суттєвих ризиків, які потенційно можуть негативно вплинути на чинні макроекономічні та монетарні тенденції.
"Головні з них концентруються довкола невизначеної ситуації щодо розвитку європейських ринків, зростання цін на продовольчі товари в країнах - економічних партнерах (Росія, Казахстан), наявності все ще непевних економічних очікувань суб'єктів економіки тощо. Також значний вплив на подальші макроекономічні перспективи матимуть результати переговорів з Росією щодо зміни умов імпорту природного газу", - відмічає регулятор.
Арбузов також звернув увагу керівників відповідних структурних підрозділів на необхідність прискорення роботи із запровадження нових інструментів грошово-кредитного ринку, а також доручив забезпечувати подальшу тісну координацію зусиль з урядом щодо питань розвитку ринку довгострокових ресурсів, продовження співпраці з МВФ, протидії доларизації економіки тощо.