ua en ru

НБУ не підтримав ідею створення Фонду гарантування страхових виплат за лайфовим договорами при ФГВФО

Національний банк України (НБУ) не підтримав ідею створення Фонду гарантування страхових виплат за договорами страхування життя при Фонді гарантування вкладів фізосіб. Про це заявила президент Ліги страхових організацій Наталя Гудима, пише видання "Комерсант Україна".

"На початку року ми направили лист в Нацбанк з проханням зробити всередині Фонду гарантування банківських вкладів окремий департамент, який би займався адмініструванням фонду страхових виплат. На засіданні робочої групи було озвучено відповідь: Нацбанк не схвалив наша пропозиція, - повідомила Гудима. - Ми не претендуємо на кошти банківського фонду. Нам потрібна допомога в адмініструванні, а в Нацбанку такий досвід є".

За її словами, представники фонду вкладників були не проти співпраці зі страховиками.

Раніше Нацкомфинуслуг разом з лайфовими страховиками намагалися доопрацювати проект закону "Про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя", оприлюднений в жовтні 2011 р. Передбачалося, що разовий вступний внесок страхових компаній (СК) у фонд складе 20 тис. грн. У подальшому вони раз у півроку будуть перераховувати 0,5% від власних валових страхових премій. За рахунок цих коштів повинні будуть проводитися виплати клієнтам зі страхування на дожиття у разі ліквідації лайфової компанії.

Учасники ринку прогнозують, що у разі якщо до СК будуть висувати вимоги, а розміри відрахувань до фонду підвищаться, кількість лайфових страховиків скоротиться. Це спричинить збільшення фінансового навантаження на страхові компанії.

"Фонд гарантування страхових виплат - не менш важливе, ніж банківський фонд, тому я вважаю, що його засновником має стати держава, яка і зробить перший внесок для початку роботи фонду", - сподівається керівник одного з лайфових страховиків.

Читайте також: Фонд гарантування вкладів фізосіб збільшив гарантовану суму відшкодування з 150 до 200 тис. грн.