ua en ru

НБУ розробить "дорожню карту" щодо регулювання банківського сектора з рекомендаціями ЄС

НБУ розробить "дорожню карту" щодо регулювання банківського сектора з рекомендаціями ЄС Фото: НБУ опублікував перший Звіт про фінансової стабільності

Українським банкам дано ряд рекомендацій щодо оцінки системних ризиків

Національний банк України (НБУ) має намір "дорожню карту" щодо регулювання і реформування банківської системи України з рекомендаціями Базельського комітету та директивами ЄС. Про це 9 червня під час прес-конференції повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

Звіт містить аналіз макроекономічних тенденцій і тенденцій у банківському секторі, а також їх потенційного впливу на поточну ситуацію в банківській системі України, повідомляє Нацбанк. Звіт буде публікуватися два рази в рік на офіційному сайті НБУ.

В опублікованому документі, Нацбанком дається ряд рекомендацій для банків і органів влади, реалізація яких важлива для забезпечення фінансової стабільності у країні. Так, регулятор має намір зробити стрес-тестування банків регулярним, а також змінити підхід до оцінки кредитних ризиків.

"До кінця місяця ми узгодимо нове положення про оцінку кредитних ризиків", - заявила Гонтарєва, зазначивши, що НБУ також має намір розробити і затвердити "дорожню карту" щодо гармонізації норм регулювання банківського сектора з рекомендаціями Базельського комітету з питань банківського нагляду - ред.) та директиви ЄС. Глава НБУ також зазначила, що банкам необхідно зосередити увагу на виконанні ряду ключових завдань.


зокрема, банкам рекомендується визнати реальне якість кредитних портфелів і сформувати необхідні резерви, а також удосконалити систему внутрішнього ризик-менеджменту. Крім того, банкам необхідно адаптувати власні бізнес-моделі до нових умов світового фінансового ринку. І, нарешті, банки повинні в повному обсязі виконати затверджені плани капіталізації та програми реструктуризації, розроблені за результатами діагностики та аудиту.

"По-перше, рекомендуємо банкам суттєво переглянути та удосконалити внутрішні системи ризик менеджменту. Фокусом майбутньої роботи має бути не боротьба за частку ринку, а якість активів і, зокрема якість кредитного портфеля. Фахівці НБУ не повинні в майбутньому виконувати роботу ризик-менеджменту комерційних банків, а повинні працювати над правилами гри і стежити за їх виконанням ", - зазначила Гонтарєва.

Крім того, Нацбанк продовжує акцентувати увагу на необхідність внесення змін в чинне законодавство, зокрема, у світлі посилення прав кредиторів.

Нагадаємо, НБУ запустить пілотний проект ідентифікації користувачів BankID восени.