ua en ru

НБУ з початку року перевірив майже 800 пунктів обміну валют

НБУ з початку року перевірив майже 800 пунктів обміну валют Фото: Обмін валют (РБК-Україна)

У Нацбанку фіксують проведення валютно-обмінних операцій без документального оформлення

Національний банк України за 9 місяців 2018 року провів 787 перевірок структурних підрозділів небанківських фінансових установ (НФУ) з питань дотримання порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Основні недоліки, виявлені у ході перевірок структурних підрозділів НФУ - це проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення; виявлення під час перевірки значної невідповідності між обсягами готівкових коштів в касі НФУ та бухгалтерськими звітними документам; ненадання в ході здійснення перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника Національного банку; перешкоджання проведенню перевірки.

За даними прес-служби, загалом за 9 місяців 2018 року уповноваженими працівниками Національного банку було виявлено 55 пунктів обміну валют, які працювали нелегально у м. Києві, в Закарпатській, Харківській, Львівській, Івано-Франківській, Рівненській та Дніпропетровській областях. Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк надіслав до правоохоронних органів.

Нагадаємо, що Національний банк України анулював генеральну ліцензію на здійснення обміну валют у фінансової компанії "ІКС". Відкликання ліцензії пов'язане із визнанням компанії непрозорою та виявленням низки суттєвих порушень у порядку проведення валютно-обмінних операцій. Також "ІКС" порушила вимоги до організації захисту приміщень.