ua en ru

Нацбанк анулював ліцензію на обмін валют у фінкомпанії "ІКС"

Нацбанк анулював ліцензію на обмін валют у фінкомпанії "ІКС" Фото: валютний обмінник (РБК-Україна)

НБУ виявив непрозорі операції та інші порушення у фінкомпанії

Національний банк України (НБУ) анулював генеральну ліцензію на здійснення обміну валют у фінансової компанії "ІКС". Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу НБУ.

Зазначається, що відкликання ліцензії, наданої 25 травня 2015 року, пов'язане із визнанням компанії непрозорою та виявленням низки суттєвих порушень у порядку проведення валютно-обмінних операцій. Також "ІКС" порушила вимоги до організації захисту приміщень.

Нацбанк анулював ліцензію на обмін валют у фінкомпанії "ІКС"У прес-службі зазначили, що починаючи з 2017 року Нацбанк звертав увагу фінкомпанії на невідповідність структури власності вимогам щодо прозорості та співпрацював із ТОВ задля допомоги у виправленні невідповідності.

У фінкомпанії натомість, замість виконання вимог, зокрема отримання погодження на набуття істотної участі у Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до структури власності компанії завели 11 фізичних осіб.

"Внаслідок цього відбулося розмиття власності таким чином, що жоден з нових учасників ТОВ "ФК "ІКС" не володів істотною участю", - додали в Нацбанку.

Також фінкомпанія не облаштувала належним чином робочі приміщення касирів, які проводили обмін валют. Зокрема, у пунктах обміну не були встановлені елементи відгороджувальних конструкцій, системи відеоспостереження, кнопок сигналу тривоги.

Нагадаємо, раніше в НБУ повідомили, що у домашніх господарств заборгованість перед комерційними банками на кінець вересня 2018 року становила 197,4 млрд грн.