ua en ru

НБУ констатує збільшення обсягів кредитування населення

НБУ констатує збільшення обсягів кредитування населення Фото: банки оживили кредитування (pixabey)

Кредитування бізнесу наростили всі групи банків крім Приватбанку

Національний банк України констатує збільшення обсягів кредитування, як корпоративного, так і кредитування населення. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Як повідомляється в III кварталі гривневі корпоративні кредити зросли на 4,8%, або майже на 20 млрд гривень. При цьому їх зростання було зумовлене не реструктуризацією старих валютних кредитів, як раніше, а з видачею банками коротких кредитів стратегічним підприємствам (державні банки) і компаніям з іноземними інвестиціями (іноземні банки).

Бізнес-кредитування наростили всі групи банків крім "Приватбанку", роздрібне - всі без винятку групи. Загалом, роздрібні кредити в гривні виросли на 9,5%, або 7,8 млрд гривень в III кварталі.

НБУ прогнозує, що за умови відсутності значних негативних шоків фінустанови прискорять кредитування бізнесу та стануть активніше видавати кредити населенню.

Приплив гривневих вкладів населення в банки сповільнилося, в той час як приплив коштів корпорацій - прискорилося. Загалом, депозити населення і бізнесу зросли на 5,6 і 16,8 млрд гривень відповідно.

Кошти бізнесу в банках росли переважно у формі залишків на валютних рахунках, які поповнювали надходження на користь експортерів. Приплив гривневих вкладів домогосподарств сповільнилося до 9 і 16,1 млрд гривень в I і II кварталах до 0,7 млрд гривень в III кварталі року.

Процентні ставки знижувалися протягом III кварталу. Згідно Українському індексу за депозитами фізичних осіб, протягом кварталу 12-місячні гривневі вклади подешевшали на 0,9 п. п. до 14,6% річних, валютні - на 0,2 п. п. до 3,9% річних у доларах. Знижувалися також і кредитні ставки для населення, у той час як відсоток за кредит для бізнесу практично не змінився.

Рішення НБУ підвищити облікову ставку на 1 п.п. до 13,5%, прийняте в кінці жовтня, не вплине на довгострокову тенденцію до зниження процентних ставок, але може викликати тимчасове підвищення вартості короткотермінового фондування.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, проведеним Національним банком України, більшість банків України очікують пожвавлення кредитування.