ua en ru

НБУ виключає серйозну лібералізацію валютних обмежень без деофшоризації

НБУ виключає серйозну лібералізацію валютних обмежень без деофшоризації Фото: Національний банк України

У 2015 році в офшорні зони та на Кіпр з України по платіжному балансу було спрямовано 6 млрд доларів

Національний банк України (НБУ) зацікавлений в концепції деофшоризації, так як без вирішення проблеми офшорів неможлива суттєва лібералізація валютного регулювання. Про це повідомила прес-служба Нацбанку у відповідь на запит РБК-Україна.

"Зараз йде робота над цільовою моделлю валютного регулювання на основі аналізу досвіду інших країн з перехідними економіками. У першій половині березня експерти-учасники робочої групи представили свої останні напрацювання правлінню НБУ та отримали відгуки представників центробанку для подальшої роботи. Наступним кроком стане побудова дорожньої карти для втілення цієї цільової моделі і розробка принципово нової нормативної бази. Всі результати робочої групи будуть проходити публічне обговорення",- прокоментували в НБУ плани щодо лібералізації.


У повідомленні також йдеться, що у зв'язку з зацікавленістю у деофшоризації, НБУ працює з Державною службою фіскальної над створенням спільної концепції. Зустріч, що відбулася 21 березня 2016 року, стала першою у низці зустрічей, присвячених цій темі. Дата наступної зустрічі поки не призначена.

Серед іншого в концепції має бути передбачений автоматичний обмін інформацією з фіскальними органами інших країн і контроль над трансферним ціноутворенням, відзначають у Нацбанку, але уточнюють, що "про основні напрямки концепції, як і терміни її реалізації, поки говорити передчасно, оскільки НБУ і ГФС ще не розробили єдине бачення концепції"

За даними Нацбанку, в 2015 році в офшорні зони, список яких затверджений Кабміном (плюс Кіпр), з України по платіжному балансу було спрямовано 6 млрд доларів, що більш, ніж удвічі менше суми за 2014 рік (13,1 млрд доларів). З офшорних зон (плюс Кіпр) в 2015 році в Україну по платіжному балансу надійшло 4 млрд доларів (у 2014 році було 7,8 млрд доларів.).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ЄС погрожують санкціями Панамі і іншим країнам після витоку документів Mossack Fonseca.