ua en ru

НБУ: фактичне уповільнення інфляції у лютому випереджає прогноз

НБУ: фактичне уповільнення інфляції у лютому випереджає прогноз Фото: Національний банк України

Вплив факторів пропозиції переважило роль волатильності курсу гривні у зростанні цін

Фактичне уповільнення споживчої інфляції в річному вимірі випереджає прогнозовану Національним банком України (НБУ) траєкторію уповільнення інфляції до 12% на кінець 2016 року, повідомляє прес-служба регулятора.

У лютому, за даними Держстату України споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 32,7% в порівнянні з 40,3% у попередньому місяці. У місячному вимірі, статистична служба зафіксувала дефляцію на рівні 0,4%. У НБУ такі показники коментують тим, що на зниження споживчих цін передусім вплинули чинники пропозиції. Ці фактори, за даними регулятора, навіть переважили вплив волатильності курсу гривні, яка спостерігалася в перші два місяці поточного року.

Уповільнення базової інфляції (до 25,1% у річному вимірі) також перевищило по швидкості прогноз. Базова інфляція в лютому на рівні 0,4% (місяць до місяця) пояснюється зниженням цін на одяг і взуття (на 2% м/м).

Також сповільнилося зростання цін і тарифів, які регулюються адміністративно - до 47,3% у річному вимірі (на 0,2% м/м), що також швидше, ніж прогнозована НБУ швидкість. Регулятор це пояснює впливом у тому числі чинником здешевлення тютюнових виробів (на 3,0% м/м), деяким зниженням цін на опалення і гарячу воду (за рахунок зниження відповідних тарифів в ряді регіонів. Разом зниження цін за цим категоріям компенсувало зростання адміністративно регульованих цін на інші товари і послуги, у тому числі на алкогольні напої, хліб та інші послуги ЖКГ.

Зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося до 27,9% у річному вирахуванні, а в місячному вимірі - на 1,8%. Зокрема, в лютому знизилися ціни на яйця, м'ясо та м'ясопродукти. Значне падіння також зафіксовано по окремих імпортними продуктами харчування - цитрусовими, тепличними помідорами та ін. В НБУ таку динаміку цін пояснюють збільшенням пропозиції відповідних імпортованих товарів на вітчизняному ринку на тлі торгових обмежень з боку РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, р. Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) у лютому 2016 року була зафіксована дефляція 0,4% в порівнянні з інфляцією 0,9% у січні 2016 року.