ua en ru

Названо число випадків "кнопкодавства" в Раді за рік

Названо число випадків "кнопкодавства" в Раді за рік Фото: голосування у Верховной Раде (УНІАН)

Це більше за кількість кнопкодавств, зафіксованих за два попередніх роки

Протягом 2017 парламентського року 73 народних депутати були помічені у неособистому голосуванні на засіданнях Верховної Ради (ВР). Загалом зафіксовано 265 випадків "кнопкодавства", повідомляє громадський рух "Чесно".

"Це більше за кількість "кнопкодавств", зафіксованих за два попередніх роки діяльності Верховної Ради 8-го скликання", - передає "Чесно".

Зазначається, що найбільше кнопкодавили представники групи "Відродження" (75 зафіксованих фактів), "Блоку Петра Порошенка" (55), "Народного фронту" (46) та групи "Воля народу" (41).

Щодо персоналій, то лідером з неособистого голосування цього року виявився Антон Яценко з групи "Відродження" - на його рахунку щонайменше 23 "кнопкодавства". На другій сходинці антирейтингу - Андрій Шинькович з “Блоку Петра Порошенка” (17 випадків ). На третьому місці - Василь Гуляєв з групи “Відродження” (13 разів).

Названо число випадків "кнопкодавства" в Раді за рікФото: рейтинг кнопкодавів (chesno.org)

Нагадаємо, на пленарному засіданні 19 жовтня 2017 року під час поіменного голосування про підтримку поправок до проекту Закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327) була проведена відеофіксація випадків "кнопкодавства" народних депутатів.

Додамо, що ст. 84 Конституції України зобов’язує народних депутатів України голосувати особисто. Проте чинне законодавство не передбачає жодних санкцій до депутатів за порушення цієї норми.