ua en ru

Повені знищили близько 30% посівів у країнах Вишеградської четвірки

Повені знищили близько 30% посівів у країнах Вишеградської четвірки - в Угорщині, Польщі, Словаччині і Чехії. Про це йшла мова на засіданні аграрних палат цих держав за участю Аграрної палати України, передає кореспондент РБК-Україна.

Втрати сільськогосподарського сектора Словаччини оцінені на суму понад 100 млн євро. Як повідомив президент Палати сільського господарства і продовольства країни Мілан Семанчик, словацький уряд ставитиме перед ЄС питання про компенсацію.

Повені в Чехії у травні і червні затопили 17 тис. га в Моравії, відзначив президент сільськогосподарської палати Чеської Республіки Ян Велеба. За його словами, втрати досягли 80 млн євро.

Польща втратила урожай на 400 га, 75 тис. агрогосподарств опинилися під водою, повідомив віце-президент Національної ради польських сільськогосподарських палат Владислав Піасецкі. За його словами, Польща просить у ЄС 2 млрд євро допомоги для аграріїв. Всі господарства отримають по 25 тис. євро від польського уряду і можливість пільгових кредитів.

В Угорщині затоплено 100 тис. га сільськогосподарських угідь. Збитки досягли 4,5 млрд євро. Підтоплені землі пропонується оголосити територіями надзвичайного стану для виділення коштів на відновлення агрогосподарств, відзначив консультант з економічних питань угорської сільськогосподарської палати Андра Лацзко.