ua en ru

Нацрада не позбавить телеканал "Інтер" ліцензії, - політолог

У ситуації, яка склалася навколо телеканалу "Інтер", Нацрада з питань телебачення й радіомовлення буде шукати помірне, компромісне рішення, без позбавлення ліцензії, оскільки це було б обмеженням свободи слова. Таку думку висловив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Позбавлення ліцензії не буде, тому що це дуже небезпечний прецедент. Це було б обмеженням свободи слова. Нацрада, безумовно, відреагує на те, що відбулося. Буде суворе попередження", - спрогнозував Фесенко.

З його слів, піти на такий радикальний крок, як позбавлення ліцензії, означало б створення негативного прецеденту, що може бути використаний і проти інших телевізійних каналів. "А це вже буде серйозною проблемою. Небажання створити такий прецедент буде впливати на багатьох учасників Нацради. Багато хто розуміє, що з "Інтером" веде війну Коломойський. Війну він веде не тільки з "Інтером", а й з Фірташем, Льовочкіним, Пінчуком, багатьма іншими", - сказав Фесенко.

Водночас він зазначив, що сьогодні немає документа або якогось нормативного рішення, яке б порушив "Інтер". "Було рішення у відношенні Кобзона, Валерії як персон нон ґрата. Але заборони на їх демонстрацію в телеефірі, наскільки я знаю, не було. Тому йдеться швидше про моральне, про порушення духу закону, а не букви", - зазначив Фесенко.

Як повідомлялося, 1 січня секретар Олександр Турчинов обурився трансляцією в новорічному ефірі телеканалу "Інтер" виступів кількох оголошених в Україні персонами нон ґрата російських артистів (зокрема, Йосипа Кобзона й Олега Газманова) і закликав позбавити телеканал ліцензії.

У свою чергу, міжнародна організація "Репортери без кордонів" вважає реакцію влади на новорічний ефір на телеканалі "Інтер", і зокрема заклики секретаря РНБО Турчинова позбавити телеканал ліцензії атакою на медіа. "Репортери без кордонів" нагадують про обов'язок поважати плюралізм ЗМІ й просять утриматися від будь-якого акту цензури, що може поставити під загрозу свободу інформації в Україні", - сказано в тексті заяви організації з 1 січня. Ця міжнародна організація також внесла напад на будівлю телеканалу "Інтер", який 3 січня цього року зробили невідомі в масках, до свого списку атак на ЗМІ. Під час нападу група із близько 20 осіб розбила вікна в будівлі телеканалу й нанесла на стіни графіті.