ua en ru

Нацкомфінпослуг має намір посилити нагляд за фінансовими установами

У Нацкомфінпослуг планують розширити перелік підстав для проведення перевірок підконтрольних їй небанківських фінансових установ. Серед нововведень - проведення повторних перевірок та зустрічних звірок. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, у п'ятницю оприлюднила новий регламент проведення перевірок і інспекцій.

"Нацкомфінпослуг проводить у межах своїх повноважень самостійно або разом з іншими уповноваженими органами виїзні та безвиїзні перевірки діяльності фінансових установ, та визначає періодичність проведення таких перевірок. Проте неврегульованими залишились питання тривалості планових і позапланових перевірок, не затверджено перелік підстав для припинення проведення перевірок, а також для призначення повторної перевірки в разі незгоди юридичної особи з результатами проведення планової або позапланової перевірки",- йдеться в пояснювальній записці.

На думку регулятора, прийняття документа "підвищить результативність захисту прав споживачів фінансових послуг".

Нацкомфінпослуг пропонує проводити повторні перевірки "за результатами раніше проведеної планової чи позапланової перевірки". Повторна інспекція може бути призначена і в разі недопущення уповноважених осіб, відмови у проведенні перевірки та ненадання необхідних даних. Наприклад, такий конфлікт був між регулятором і НАСК "Оранта" в 2012 р.

При цьому перелік підстав для проведення позапланових перевірок пропонується розширити. Підставою стане звернення народного депутата або правоохоронних органів про наявність фактів можливих порушень законодавства про фінансові послуги. Зараз ініціювати перевірку може президент або Кабмін, а також вона може бути призначена судом або рішенням органів досудового розслідування. Позапланова виїзна перевірка буде ініціюватися і в тому разі, коли стосовно уповноважених осіб Нацкомфінпослуг, які проводили інспекцію, розпочато службове розслідування або порушено кримінальну справу.

Комісія зможе проводити зустрічну звірку, в ході якої може встановити, співвідноситься вид, обсяг і якість наданих клієнтам послуг з договірними відносинами з перевіреними небанківськими фінансовими установами. Зміняться і терміни інспекції. Тривалість планової і позапланової виїзної перевірки обмежена терміном 30 робочих днів. Однак якщо зараз голова комісії за письмовим зверненням директора профільного департаменту може продовжити терміни на 15 днів, то після прийняття цього документа обмеження буде знято.

Учасники ринку впевнені, що істотних змін в їх роботі не відбудеться.

"Підставою для будь перевірки повинні бути конкретні факти, що свідчать про правопорушення або ж фінансові махінації. Будь депутатський запит має бути обґрунтований",- говорить президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська.
Страховики відзначають, що сенсу в повторних перевірках немає.

"Для аналізу роботи компанії досить і одного разу. Більше того, ініціатива Нацкомфінпослуг суперечить національним планом дій президента, спрямованого на дерегуляцію економіки",- вважає президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима.

"Такі кроки свідчать про те, що керівництво комісії або не довіряє фахівцям, що проводив перевірку, або не впевнена в їх кваліфікації. До того ж додаткові перевірки тягнуть за собою витрати комісії і відволікають від основної діяльності",- говорить голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський.