ua en ru

Нацбанк заборонив роботу понад 600 валютних обмінників

Нацбанк заборонив роботу понад 600 валютних обмінників Фото: Нацбанк заборонив роботу понад 600 валютних обмінників (Віталій Носач, РБК-Україна)

Національний банк України анулював ліцензії чотирьом фінансовим компаніям, чим припинив роботу понад 600 валютних обмінників. Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют.

Про це повідомляє РБК-України з посиланням на НБУ.

Зокрема, мова йде про "ФК "Константа м", "ДСД Фінанс", "24 онлайн" та "Фінансова гарантія". Їм анульовано ліцензії за порушення вимог валютного законодавства. Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют та мають понад 600 пунктів обміну валют.

Дві компанії - "ФК "Фінофіс" та "24 онлайн" - оштрафовано. Розмір штрафу становить 151 тисяча грн до кожної установи за виявлені порушення. Також до цих двох фінансових компаній застосовані письмові застереження.

Нагадаємо, для мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни регулятор посилив вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют). Тож зараз тривають позапланові виїзні перевірки структурних підрозділів установ, які мають ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій, з питань дотримання ними порядку організації та здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, визначеного регулятором.

Станом на 4 серпня 2022 року Національний банк здійснив 40 перевірок структурних підрозділів 15 небанківських фінансових установ. За результатами таких перевірок установлені факти недопущення членів інспекційної групи до проведення позапланової виїзної перевірки, перешкоджання у проведенні таких перевірок, здійснення валютно-обмінних операцій без їх документального оформлення та інші порушення.

Водночас за результатами безвиїзного нагляду за небанківськими фінансовими установами, які мають ліцензії Національного банку, виявлено низку грубих порушень, що полягали у здійсненні операцій всупереч постановам регулятора.