ua en ru

Нацбанк ввів обіг пам'ятну монету номіналом 10 гривень

Нацбанк ввів обіг пам'ятну монету номіналом 10 гривень Фото: Нацбанк (РБК-Україна)

Монети випущені у кількості один мільйон штук

Національний банк України у середу, 18 квітня, ввів у обіг пам'ятну монету номіналом 10 гривень з нагоди 100-річчя Українського військово-морського флоту. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Нацбанку.

"НБУ 18.04.2018 ввів у обіг пам’ятну монету України спеціального випуску номіналом 10 гривень "100-річчя створення Українського військово-морського флоту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що монети випущені у кількості один мільйон штук. Роздрібна ціна монети - 10 гривень.

Так, на аверсі монети зображено: угорі на матовому тлі - малий державний Герб України, праворуч на дзеркальному тлі - стилізовані прапор військово-морського флоту України тих часів та абрис військового корабля на хвилях.

На реверсі на тлі стилізованих хвиль зображено напис 100, у нулях якого - роза вітрів (векторна діаграма, яка характеризує напрямки вітру) та тризуб, накладений на якір, по обидві сторони від якого роки: 1918, 2018.

Щодо історії флоту, то 100 років тому Центральною Радою на початку 1918 року було прийнято низку важливих військово-морських законів, які на той час мали декларативний характер, у тому числі один із найголовніших - "Тимчасовий закон про флот".

Нагадаємо, у 2017 році Національний банк України році реалізував понад 1,2 млн пам’ятних монет.

Раніше повідомлялось, що Національний банк України припиняє виробництво монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок і виводить їх з обігу. Також НБУ вводить в обіг монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які замінять собою паперові гроші зазначених номіналів.