ua en ru

НБУ змінив прогноз платіжного балансу з-за блокади ОРДЛО

НБУ змінив прогноз платіжного балансу з-за блокади ОРДЛО Фото: блокада ОРДЛО вплинула на платіжний баланс

Нацбанк очікує надходжень на поточний балансовий рахунок

Національний банк України (НБУ) змінив прогноз платіжного балансу на 2017 рік з-за блокади переміщення товарів через лінію розмежування з непідконтрольними територіями і перегляд умов торгівлі. Про це сьогодні повідомили в прес-службі регулятора, передає кореспондент РБК-Україна.

"Прогноз дефіциту поточного рахунку в 2017 році збільшено з 3,5 млрд доларів до 4,3 млрд доларів (або 4,4% ВВП)", - повідомили в Нацбанку.

За інформацією регулятора, блокада призведе до скорочення експортного потенціалу металургійної галузі та збільшення потреб в імпортній сировині. Разом з тим в 2018-2019 роках дефіцит поточного рахунку в номінальному грошовому вимірі залишиться на рівні 4,3 млрд доларів, і в той же час буде поступово знижуватися по відношенню до ВВП - 4,1% і 3,7% відповідно. Як відзначили в НБУ, це буде результатом зростання експортного потенціалу економіки на тлі активізації інвестиційного процесу.

У НБУ прогнозують, що дефіцит поточного рахунку в 2017-2019 роках буде компенсований чистим ми надходження за фінансовим рахунком. Зокрема, у 2017 році відновиться приплив боргового капіталу в приватний сектор і надалі скоротиться попит населення на готівкову валюту. У 2018 році приватний сектор активніше залучати як борговий капітал, так і прямі іноземні інвестиції на тлі поліпшення ділового клімату та прискорення економічного зростання.

Нагадаємо, НБУ погіршив прогноз зростання ВВП на 2017-2018 роки.