ua en ru

Нацбанк продовжує імплементувати норми директив ЄС

Нацбанк продовжує імплементувати норми директив ЄС Фото: Національний банк України

Вже досягнуті позитивні результати

В рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року (EU-FINSTAR) Національний банк України продовжує імплементувати норми директив ЄС. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Робота проводиться по декількох напрямках. Зокрема, запровадження міжнародних стандартів управління банквсим сектором, таких як принципи Базельського комітету, рекоменд ції Групи FATF, положення угод Організації економічного співробітництва і розвитку.

Проект EU-FINSTAR складається з дев'яти компонентів і включає актуальні завдання, що стоять перед регуляторами України в процесі реформування фінансового сектору, а саме:

- запровадження МСФЗ і таксономії FINREP-XBRL;

- зміцнення засад грошово-кредитної та фінансової статистики;

- введення консолідованого нагляду;

- зміцнення макропруденційних нагляду та фінансової стабільності;

- створення необхідних передумов для поступового запровадження вільного руху капіталу;

- регулювання аудиторської діяльності;

- приведення бухгалтерського обліку з міжнародними стандартами;

- впровадження програми компенсацій інвесторам;

- імплементація принципів Базеля ІІ у банківський нагляд

На сьогодні вже є конкретні результати проекту, зокрема було розроблено нове законодавство про іноземній валюті, аудиторської діяльності, а також підготовлені зміни до Закону про бухгалтерський облік і фінансової звітності в Україні. НБУ також реалізує такі проекти, як таксономія XBRL FINREP та міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9) для банківського сектора.

Національний рада реформ підтримав і схвалив Комплексну програму розвитку фінансового сектору України до 2020 року 15 травня 2015 року. В основу програми покладені базові принципи регуляторної апроксимації фінансових послуг України з правилами та нормами ЄС, лібералізації фінансових ринків і придбання режиму внутрішнього ринку ЄС у сфері фінансових послуг.

Нагадаємо, згідно з нормами угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна повинна імплементувати 58 актів ЄС у фінансовому секторі.