ua en ru

Нацбанк приведе структуру капіталів банків до Базельських стандартів, - Рожкова

Нацбанк приведе структуру капіталів банків до Базельських стандартів, - Рожкова Фото: Катерина Рожкова (УНІАН)

Крім того, вводяться нові нормативи ліквідності і система управління ризиками

Національний банк планує ввести нові нормативи ліквідності банківської системи. Про це сьогодні під час брифінгу заявила заступник глави Національного банку Катерина Рожкова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перший норматив, який ми впроваджуємо - це норматив LCR і він цікавий в тому, що цей норматив ліквідності буде розраховуватися на базі потенційних або планових припливів відтоків ліквідності... Наступний норматив ліквідності, над яким ми працюємо, буде у нас в наступному році" , - повідомила Рожкова.

За її словами, НБУ також підготував регуляцію по управлінні ризиками в комерційних банках. Правління зможе затвердити документ після внесення змін у деякі закони у сфері корпоративного управління в банківському секторі, які повинні бути затверджені правлінням.

Крім того, регулятор планує внести зміни в структуру капіталу, привівши її до Базельських стандартів.

Рожкова зазначила, що переведення банківської системи України до нових регуляції буде відбуватися поступово.

Нагадаємо, Національний банк України затвердив новий пруденційний норматив для українських банків - коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (Liquidity Coverage Ratio).

Коефіцієнт покриття ліквідністю - це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів. Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності - характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.