ua en ru

НБУ впроваджує новий норматив для оцінки ліквідності банківських активів

НБУ впроваджує новий норматив для оцінки ліквідності банківських активів Фото: Національний банк України (НБУ)

Введення такого нормативу дозволить убезпечити банки від короткострокових шоків ліквідності

Національний банк України затвердив новий пруденційний норматив для українських банків - коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (Liquidity Coverage Ratio). Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Коефіцієнт покриття ліквідністю - це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів. Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності - характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Враховуючи значний рівень доларизації української банківської системи, банки повинні будуть дотримуватися норматив LCR як у національній, так і іноземній валюті.

Згідно з нормами ЄС значення коефіцієнта LCR для банків встановлено на рівні 100%. Період, необхідний для досягнення цього значення банками, буде визначений НБУ по результатами тестових розрахунків.

З 1 червня 2018 розрахунок нормативу LCR буде здійснюватися в тестовому режимі, який триватиме 6 місяців.

З 1 грудня 2018 норматив LCR стане обов'язковим до виконання. Банки будуть розраховувати його щодня і звітувати НБУ на щомісячній основі.

Певний період часу нормативи миттєвої ліквідності (Н4), поточної ліквідності (Н5) та короткострокової ліквідності (Н6) будуть діяти одночасно з LCR.

Зараз банки готові до впровадження LCR, враховуючи наявний структурний надлишок ліквідності в банківському секторі та високу дохідність державних цінних паперів, що входять до складу високоякісних ліквідних активів.

Норматив LCR відповідає загальноприйнятим у світі підходів оцінки ліквідності і зрозуміло для міжнародних інвесторів.

За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, наступним кроком регулятора буде введення ще одного нормативу - коефіцієнт чистого стабільного фінансування (Net Stable Funding Ratio, NSFR), а також прийняття нових стандартів організації системи управління ризиками в банках України по управлінню всіма істотними ризиками, на які наражається банк у своїй діяльності, включаючи ризик ліквідності

Новий норматив LCR введений постановою правління НБУ № 13 "ПРО введення коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)" та рішенням правління НБУ № 101-рш "Про схвалення Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)" від 15 лютого 2018 року. Вони вступають в силу з 01 березня 2018 року.

LCR - коефіцієнт ліквідності, розроблені Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальний фінансова криза 2007 - 2008 років. З 2015 року норматив є обов'язковим для банків країн ЄС відповідно до положень CRR / CRD IV. На сьогодні LCR введений в 45 країнах світу, в тому числі у тих, які не є членами Базельського комітету з банківського нагляду.

Для розробки і впровадження LCR в Україні у вересні 2016 була створена робоча група, до складу якої увійшли фахівці профільних підрозділів Національного банку України та комерційних банків. Для вивчення міжнародного досвіду імплементації нормативу проведені консультації з експертами Базельського комітету, Світового банку, центробанків інших країн.

Нагадаємо, НБУ розширив перелік даних, обов'язкових для оприлюднення банками.