ua en ru

Нацбанк послабила санкції проти російських банків

Нацбанк послабила санкції проти російських банків Фото: НБУ послабила санкції проти російських банків

Регулятор дав можливість таким банкам збільшити статутний капітал

Національний банк України послабила санкції проти російських банків. Відповідна постанова НБУ №399 набрала чинності 3 листопада 2016 року.

Згідно з документом, тепер зазначені банки можуть докапіталізувати свої дочірні структури, що працюють в Україні, для того, щоб уникнути банкрутства.

"Для запобігання виведення з ринку українських банків, що могло б призвести до додаткового навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і бюджет України", - пояснюється у постанові.

При цьому банкам заборонено переводити кошти на рахунки осіб з санкційного списку, включаючи свої рахунки в санкционных банках, крім докапіталізації.

В українському списку санкцій знаходиться 29 російських банків, але 28 з них не працюють в Україні. До цих банків застосовується два види санкцій. По-перше, санкція у вигляді блокування активів – тимчасове обмеження права особи використовувати і розпоряджатися належним йому майном. По-друге, санкція у вигляді припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань: заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії, заборона здійснювати кредитування за допомогою покупки цінних паперів, заборона купівлі цінних паперів.

З санкційного списку в Україні працює тільки БМ Банк, що належить Банку Москви і підконтрольний групі ВТБ. Термін санкцій проти нього закінчився 30 вересня, однак банк не міг наростити капітал. Після опублікування постанови НБУ, банк провів збори акціонерів, на якому статутний капітал був збільшений на 1,75 млрд гривень до 3,38 млрд гривень. Збільшення капіталу відбулося за допомогою додаткової емісії акцій фінустанови, схваленої Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що група "ВТБ" може продати український "БМ Банк" з-за санкцій України.