ua en ru

Нацбанк Казахстану з 1 січня 2012 р. має намір викуповувати все призначене для експорту афіноване золото в злитках

Національний банк Казахстану з 1 січня 2012 р. має намір викуповувати в резерви все призначене для експорту афіноване золото в злитках, повідомляє прес-служба банку.
Нацбанк Казахстану з метою поповнення золотовалютних активів має намір в повному обсязі здійснювати реалізацію пріоритетного права держави на придбання афінованого золота в злитках, наголошується в повідомленні.
Таким чином, вітчизняні виробники золота, відповідного як стандартам London good delivery, так і казахстанським стандартам, отримують на найближчі роки в особі Нацбанку гарантованого партнера - споживача їхньої продукції.
З метою підтримки вітчизняних виробників золота Нацбанк спільно з Асоціацією гірничодобувних і гірничо-металургійних підприємств розглядає можливі схеми авансування придбання афінованого золота в злитках.
З метою забезпечення можливості для завершення експортних контрактів підприємствами добувної галузі дорогоцінних металів на першому етапі пропонується зберегти полегшений порядок державного контролю до 1 січня 2012 р. Зараз цей порядок міститься у прийнятих урядом правилах ввезення на територію Казахстану з країн, що не входять до Митного союзу, і вивезення з території Казахстану у ці країни дорогоцінних металів і сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали.
З 1 січня 2012 р., зазначає Нацбанк, необхідно створити умови і стимули для подальшого розвитку переробки сировинних товарів, що містять дорогоцінні метали, на території Казахстану та країн ТЗ.
Нацбанк визначив перед урядом питання вжиття заходів для забезпечення завантаження існуючих в країні афінажних потужностей.
В даний час в Казахстані ТзОВ "Казцинк" має можливість виготовлення афінованого золота у вигляді злитків, які відповідають міжнародному стандарту London good delivery. У ТзОВ "Казахмис" також є афінажне підприємство, яке виробляє злитки афінованого золота, які відповідають казахстанському стандарту. Належне завантаження потужностей даного виробництва дозволить в перспективі декількох років отримати друге сертифіковане підприємство для виробництва афінованого золота у вигляді злитків, які відповідають міжнародному стандарту London good delivery. Таким чином, буде вирішено питання переробки дорогоцінних металів на території республіки в повному обсязі.
У цілому активи Нацбанку Казахстану в золоті з початку 2011 р. станом на 31 липня 2011 р. зросли на 14,4% (до 3,5 млрд дол.).