ua en ru

Нацбанк може змінити підхід до розрахунку офіційного курсу

Нацбанк може змінити підхід до розрахунку офіційного курсу Фото: НБУ (прес-служба НБУ)

НБУ розглядає можливість удосконалення підходів до розрахунку офіційного курсу

Національний банк України розглядає можливість змінити підхід до розрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк розглядає можливість удосконалення підходів до розрахунку офіційного курсу гривні до долара США", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що зараз офіційний курс гривні розраховується як середньозважене значення по всіх міжбанківських операцій за день, за даними Валкла (власний програмний комплекс НБУ, в якому банки на сьогодні здійснюють підтвердження всіх своїх угод з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському ринку, - ред.).

Зазначено, що НБУ вважає за необхідне перейти до розрахунку на основі інформації з торговельно-інформаційних систем (ТІС) Bloomberg і Reuters про реальні ринкові угоди і з відсіканням угод з екстремальними параметрами.

Як пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко таким чином зменшиться навантаження на банки в частині формування звітності завдяки відмові від обов'язкової реєстрації угод в системі Валкла.

Нагадаємо, Національний банк України на 22 січня 2018 року по порівнянні з попереднім банківським днем послабив курс гривні до 28,84 гривень за долар.