ua en ru

Нацбанк Білорусії з 2 квітня 2012 р. знижує ставку рефінансування на 2 п.п. - до 36% річних

Національний банк Білорусії з 2 квітня 2012 р. знижує ставку рефінансування до 36% з 38% річних. Відповідну постанову ухвалив уряд Нацбанку, повідомили в управлінні інформації. При цьому там відзначили, що Національний банк проводить поступове зниження рівня процентних ставок "на тлі зміцнення позитивних тенденцій в економіці та грошово-кредитній сфері". Так, стійко сповільнюються інфляційні процеси, спостерігається стабільне зростання рублевих депозитів населення, поліпшується стан зовнішньої торгівлі.

"При цьому ставка рефінансування і основні ставки за строковими рублевими інструментами продовжують перебувати на високому як номінальному, так і реальному рівні, в результаті забезпечується збереження високої прибутковості по пропонованих банками рублевих вкладах населення, що істотно перевищує прибутковість за депозитами в іноземній валюті та очікуваний рівень інфляції", - відзначили в Нацбанку.

Там підкреслили, що подальша динаміка ставки рефінансування буде визначатися насамперед інтенсивністю інфляційних процесів і ситуацією в економіці та грошово-кредитній сфері.

Нагадаємо, 2011 р. в Білорусії ставка рефінансування підвищувалася 12 разів - з 10,5% річних на початок року до 45% на кінець року. В 2012 р. Нацбанк двічі знижував ставку - до 43% з 15 лютого і до 38% з 1 березня 2012 р. Відповідно до Основних напрямків грошово-кредитної політики країни на 2012 р. ставка рефінансування до кінця нинішнього року повинна знизитися до 20-23% річних.