ua en ru

Нацбанк Білорусії розраховує поповнити золотовалютні резерви майже на 4 млрд дол. до кінця 2011 р

Національний банк Білорусії розраховує до кінця 2011р. поповнити золотовалютні резерви (ЗВР) майже на 4 млрд дол., повідомила журналістам голова правління Нацбанку Надія Єрмакова.
За її словами, ця сума складеться з виручки в 2,5 млрд дол. від продажу ВАТ "Газпром" акцій "Бєлтрансгазу", кредиту в 1 млрд дол. від Ощадбанку Росії і чергового траншу в 440 млн дол. від Антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства (Євразес).
Єрмакова зазначила, що Нацбанк в принципі буде намагатися не витрачати валюту з ЗВР на підтримку курсу білоруського рубля. Для цього, за її словами, повинно вистачити внутрішніх ресурсів. Так, наприклад, населення з 14 вересня 2011 р.з моменту початку допсессии на біржі і відновлення вільної купівлі-продажу валюти в банках, продало банкам на чистій основі 386 млн дол. в еквіваленті.
Крім того, на валютні інтервенції будуть витрачатися гроші від позитивного торговельного балансу, що в останні місяці складається в зовнішній торгівлі. Після об'єднання торгових сесій валютою в одну Нацбанк розраховує, що експортери почнуть активно повертати валюту від проданих товарів у країну. Обсяг неповерненої валютної виручки, за деякими оцінками, становить понад 5 млрд дол.