ua en ru

В НАТО прокоментували закріплення в Конституції курсу України до членства в альянсі

В НАТО прокоментували закріплення в Конституції курсу України до членства в альянсі Фото: Алехандро Альваргонсалес (nato.int)

Замгенсека НАТО зазначив, що "не хотів би втручатися у внутрішні справи України"

Закріплення в Конституції курсу України до членства в НАТО є внутрішньою справою України. Про це заявив заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, посол Алехандро Альваргонсалес, відповідаючи на запитання журналістів щодо впливу здійснення змін до Конституції на пришвидшення вступу України до НАТО, передає кореспондент РБК-Україна.

Він зазначив, що в ході недавнього саміту в Брюселі альянс ще раз визнав і підтвердив, що рішення Бухарестського саміту залишаються дійсними.

"Але що стосується Конституції, то це є внутрішнім питанням. Це суто ваше рішення. Я би не хотів втручатися у ваші внутрішні справи", - сказав Альваргонсалес.

Віце-премєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш Цинцадзе додала, що зміни у Конституцію вносяться для пришвидшення внутрішнього реформування країни.

"Зміни у Конституцію робляться не для зовнішнього пришвидшення досягнення наших цілей, а для того, щоб мати можливість дати імпульс для всієї системи державних органів для того, щоб максимально швидко реалізовувати завдання з реформування країни", - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше Іванна Климпуш-Цинцадзе, відповідаючи на запитання РБК-Україна щодо практичних переваг законодавчих змін у Конституції, зазначила, що після голосування парламенту за законопроект №9037 щодо внесення змін до Конституції в частині закріплення курсу України до членства НАТО та ЄС, будь-які дії, що будуть суперечити стратегічним цілям країни, визнаватимуться антиконституційними.

Нагадаємо, 5 вересня комітет з питань національної безпеки підтримав законопроект про внесення змін до Конституції в питанні закріплення курсу України до вступу в НАТО та ЄС.

11 вересня голова комітету Ради у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко повідомила, що Верховна рада планує проголосувати у першому читанні за президентський законопроект №9037 щодо внесення змін до Конституції у частині закріплення курсу України на членство у НАТО та Євросоюзі у четвер, 20 вересня.