ua en ru

НАТО продовжить реалізацію плану зі створення системи ЄвроПРО, незважаючи на заперечення Росії

НАТО продовжить реалізацію плану зі створення системи ЄвроПРО, незважаючи на заперечення Росії. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, виступаючи на 48-й Мюнхенській конференції з безпеки, передає Associated Press. За словами Расмуссена, очікується, що перші елементи протиракетної оборони (ПРО) в Європі будуть впроваджені вже до саміту НАТО в Чикаго, який відбудеться в травні 2012 р. "Ми продовжимо розвивати систему ПРО, оскільки ми відчуваємо величезну відповідальність за захист нашого населення від ракетної загрози", - заявив генсек НАТО.

Як додав Расмуссен, побоювання Росії з приводу того, що протиракетні засоби можуть бути направлені проти стратегічного потенціалу РФ, перебільшені.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, що також брав участь у конференції в Мюнхені, заявив, що військова позиції НАТО, "порушує міжнародне право і компетенцію", є загрозою для Росії. При цьому він додав, що "Росія не називає розширення НАТО загрозою". Міністр також повідомив, що якщо ситуація з ПРО буде розвиватися як задумано в Вашингтоні і Брюсселі, то "РФ вживатиме ефективні та маловитратні заходи". "Я не бачу можливостей просуватися вперед у діалозі з питання ПРО, поки всі наші законні побоювання ігноруються, - зазначив Лавров. - Ми обговорюємо зараз це питання, але це не переговори, а лише консультації, я не бачу "світла в кінці тунелю".

Створювана США система протиракетної оборони в Європі (ЄвроПРО) є одним з найбільш гострих питань у стосунках Росії із західними партнерами. Росія наполягає на наданні юридичних гарантій того, що ЄвроПРО не обмежить вітчизняний стратегічний потенціал. Представники НАТО поки уникають прийняття на себе таких зобов'язань.

Очікується, що розгортання системи американської ПРО в Європі пройде в три етапи. На першому етапі, який повинен був завершитися в кінці 2011 р., Передбачено розміщення в Європі вже прийнятих на озброєння систем ПРО, у тому числі систем управління озброєнням морського базування Aegis. На другому планується розмістити на морських і наземних базах потужну модифікацію перехоплювача SM-3 (Блок-IB), а також нові радіолокаційні системи. Цей етап має завершитися до 2015 р. Протягом наступних трьох років система буде тестуватися на ефективність, потім американські військові мають намір розмістити системи, розраховані на дію середнього і далекого радіусів (до 2020 р.).

23 листопада 2011 р. Президент РФ Дмитро Медведєв повідомив, що Росія вийде з Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО) і не буде брати участь у процесі роззброєння, якщо США не відмовляться від розміщення системи ПРО в Європі. Глава держави доручив Міністерству оборони РФ негайно ввести в дію станцію радіолокації раннього попередження про ракетний напад в Калінінграді в якості реакції на відмову США від планів ЄвроПРО.