ua en ru

У НАТО пояснили, яке рішення буде прийнято по Україні

У НАТО пояснили, яке рішення буде прийнято по Україні Фото: саміт НАТО в Брюсселі (facebook com iskander akylbayev)

Рішення буде прийнято після зустрічі керівництва Альянсу з керівниками України і Грузії

У НАТО пояснили, яке рішення має намір прийняти після зустрічі керівництва Альянсу з президентами України і Грузії. Про це повідомляє "Європейська правда".

При цьому, повідомляє видання, пояснення НАТО повністю суперечать офіційною заявою МЗС Угорщини.

Так, після сесії саміту НАТО, в якій візьмуть участь Україна і Грузія будуть прийняті два документи - окремо по Грузії та Україні.

"Буде спільна заява Комісії Грузія-НАТО, офіційний документ, а також окремо буде поширено заяву головуючого по Україні", - пояснив журналістам представник НАТО.

Він зазначив, що труднощі у прийнятті формального рішення по Україні пов'язані з відсутністю консенсусу в цьому питанні.

"Ви бачили повідомлення ЗМІ. Іноді непросто знайти консенсус, і у нас так і не з'явилося консенсусу з приводу заяви Комісії Україна-НАТО", - зазначив представник Альянсу, не заперечуючи того, що рішення заблоковано саме Угорщиною.

Чиновник зазначив, що формат "заяви головуючого" обрано саме тому, що така заява не потребує затвердження консенсусом.

"Це документ буде відображати все, про що йтиметься на зустрічі по Україні, і він, звичайно ж, буде скоординована з Україною і з союзниками, щоб інформація була подана коректно", - пояснив він.

Нагадаємо, Угорщина розблокувала участь України в липневому саміті НАТО в Брюсселі.

Країна скористалася правом вето з-за прийнятого в Україні закону про освіту.

Конфлікт між Будапештом і Києвом розпочався в 2017 році, коли Верховна рада прийняла закон про освіту, в якому зазначено, що навчання для національних меншин тепер має здійснюватися державною мовою. Перехідний період для впровадження цієї норми - до 2023 року.