ua en ru

НАТО підтверджує обіцянку прийняти Україну через ПДЧ, але наполягає на реформах

НАТО підтверджує обіцянку прийняти Україну через ПДЧ, але наполягає на реформах Фото: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Саміт НАТО, який сьогодні пройшов у Брюсселі, підтверджує рішення Бухарестського саміту 2008 року про намір у майбутньому прийняти Україну. При цьому Києву треба зосередитися на реформах.

Про це йдеться в комюніке за підсумками саміту.

"Ми підтверджуємо рішення, прийняте на саміті в Бухаресті в 2008 році, про те, що Україна стане членом альянсу через План дій щодо членства (ПДЧ) як невід'ємної частини цього процесу. Ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також інших рішень, в тому числі і те, що кожен партнер буде оцінюватися по достоїнству", - йдеться в документі.

Також країни-учасниці НАТО виступили на підтримку права України самостійно визначати своє майбутнє і свій зовнішньополітичний курс.

У документі говориться, що щорічні національні програми в рамках Комісії НАТО - Україна (NUC) залишаються механізмом, за допомогою якого просуваються спрямовані на євроатлантичну інтеграцію реформи.

"Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках NUC, для досягнення своєї мети щодо реалізації принципів і стандартів НАТО", - відзначили в альянсі та закликали завершити антикорупційну реформу, реформу децентралізації, СБУ та інші.

Крім того, підкреслюється, що статус України як партнера по розширеним можливостям надає додатковий співпраці з НАТО.