ua en ru

НАТО планує створити 5 нових баз у Східній Європі

НАТО у зв'язку з діями Росії в Україні планує створити п'ять нових баз в країнах Балтії і Польщі.

НАТО у зв'язку з діями Росії в Україні планує створити п'ять нових баз в країнах Балтії і Польщі, передає Deutsche Welle з посиланням на тижневик Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

На кожній базі передбачається розмістити на постійній основі від 300 до 600 військовослужбовців Північноатлантичного альянсу. Експерти в сфері логістики, розвідки і планування будуть займатися на цих базах підготовкою військових навчань, а при необхідності - і військових операцій у цих країнах, повідомив FAS з посиланням на високопоставленого представника НАТО.

За словами представника Альянсу, деталі плану передбачається розробити по закінченні саміту НАТО, який пройде в Уельсі 4-5 вересня. Посли 28 країн-членів НАТО в Брюсселі погодили секретну програму обсягом 20 сторінок. У цьому документі Росія кваліфікована як "загроза євроатлантичної безпеки", а альянс зобов'язується "збільшити можливості східних союзників з прийому підкріплень з інших країн НАТО".

За даними FAS, НАТО також планує сформувати контингент швидкого реагування чисельністю близько 4 тис. військовослужбовців, готовий до відправки в регіон кризи протягом 2-7 днів. Це означає, що даний контингент повинен бути готовий виконати завдання значно швидше, ніж нинішні сили швидкого реагування.