ua en ru

НАТО не збирається втручатися в Сирію, - Расмуссен

НАТО не збирається втручатися в Сирію. Таку заяву зробив генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен, повідомляє Міністерство оборони США. Зараз голова військово-політичного блоку перебуває з візитом у США, де обговорює питання організації майбутнього саміту, а також ситуацію в світі. "Що б не сталося, НАТО не має наміру починати військове вторгнення в Сирію. У Лівії ми мали мандат ООН і користувалися активною підтримкою країн регіону. У випадку з Сирією ми цього не маємо", - сказав Расмуссен.

Він схвалив роботу, виконану Лігою арабських держав, у спробах мирним шляхом врегулювати ситуацію.

Разом з обговоренням ситуації з Сирії, генсек НАТО торкнувся питань, пов'язаних з Афганістаном, де через інцидент зі спаленням Корану вже більше тижня не припиняються заворушення, жертвами яких стали, у тому числі й громадяни США. З цього приводу Расмусен заявив, що в НАТО негативно оцінюють те, що сталося, проте не мають наміру вживати додаткових заходів, зокрема прискорювати процес виведення з Афганістану контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці. Завершення цього процесу намічено на кінець 2014 р.

Кажучи про майбутній саміт НАТО, який пройде в м. Чикаго з 15 по 22 травня ц.р., Расмуссен зазначив, що головними темами його порядку стане розвиток рішень лісабонського самміту, у тому числі розміщення ПРО в Східній Європі, боротьба з тероризмом і кіберпогрозами. Також будуть обговорюватися питання, що стосуються ситуації в Закавказзі і Придністров'ї.

Нагадаємо, раніше проти військового вторгнення в Сирію виступив МЗС Єгипту.