ua en ru

МЗС Єгипту виступив проти військового вторгнення до Сирії

Єгипет виступив проти військового вторгнення до Сирії. Заява МЗС Єгипту з'явилася на тлі припущень про те, що припинення членства Сирії в Лізі арабських держав може бути першим кроком до інтервенції. Міністерство закордонних справ Єгипту називає військове вторгнення на сирійську територію неприйнятним ні за яких умов, повідомляє ВВС.
У Каїрі цілісність сирійської держави називають пріоритетом єгипетської зовнішньої політики.
У той же час Єгипет закликав уряд Сирії прийняти ініціативу мирного врегулювання, раніше запропоновану ЛАД.

Нагадаємо, напередодні на екстреному засіданні ЛАД було прийнято рішення про призупинення членства Сирії в організації через небажання влади покласти кінець насильству, що не припиняється, щодо населення країни, де з березня ц.р. тривають масові антиурядові акції.
Раніше влада Сирії досягла угоди з Лігою арабських держав, згідно з якою Дамаск зобов'язаний звільнити політичних ув'язнених і почати діалог з опозицією протягом двох тижнів. Вона також передбачає виведення сирійських військ з вулиць міст. Крім того, уряд Сирії зобов'язався надати іноземним журналістам, правозахисникам і представникам ЛАД можливість прибути в країну для спостереження за подіями, що відбуваються там.
З березня 2011 р. у Сирії не вщухають масові заворушення. Учасники заворушень, які почалися на хвилі загального піднесення "арабської весни", вимагають відставки Президента країни Асада та проведення політичних реформ. Уряд пішов на ряд поступок, проте жорстко присікає несанкціоновані виступи протестуючих.