ua en ru

НАТО допускає серйозне погіршення обстановки на Донбасі в найближчі дні

У НАТО вважають, що ситуація в зоні конфлікту на Донбасі далека від стабільності і може погіршитися найближчим часом.

У НАТО вважають, що ситуація в зоні конфлікту на Донбасі далека від стабільності і може погіршитися найближчим часом. Про це в інтерв'ю радіостанції Deutsche Welle розповів заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу.

"Ситуація вкрай нестабільна. Припинення вогню не дотримується в ряді районів, і в найближчі дні може відбутися серйозне погіршення обстановки", - розповів Вершбоу.

Заступник генсека Альянсу також зазначив, що Росія продовжує військову підтримку бойовиків, які посилили атаки на донецький аеропорт. Таке положення Вершбоу назвав "неприйнятним".

"Припинення вогню передбачає замороження конфлікту на позиціях станом на 19 вересня. Однак сепаратисти при триваючій військовій підтримці Росії, яка надходить через неконтрольований міжнародний кордон, в цей час нарощували атаки на донецький аеропорт. Це неприйнятно", - сказав він.

При цьому Вершбоу заявив, що НАТО і ЄС наполягають на виконанні Росією всіх положень домовленостей в Мінську, не допускаючи їх "виборчого" втілення.

Росія, на думку Вершбоу, повинна "дати ясно зрозуміти сепаратистам, що вона не підтримує вибори, які ті планують провести". При цьому самі вибори в самопроголошених республіках він назвав нелегітимними, оскільки їх проведення суперечить підписаному в Мінську меморандуму.

Нагадаємо, домовленості про припинення вогню на Донбасі, обмін полоненими і особливий статус районів конфлікту були підписані в Мінську в ніч на 20 вересня. Вони, зокрема, передбачали відведення важкого озброєння з зони зіткнення сторін на 15 км в кожну сторону.