ua en ru

"Наш край": Яценюк "рятується" розпродажем української землі

Ініціатива прем'єр-міністра Арсенія Яценюка виставити на продаж 1 млн гектарів української землі ставить під загрозу суверенність України.

Про це йдеться в заяві "Нашого краю".

"Вчора у своєму 10-хвилинному зверненні до українців прем'єр-міністр оголосив про необхідність продати 1 млн га українського чорнозему, чим поставив під загрозу суверенність держави. Після такої заяви парламент зобов'язаний зняти Яценюка з посади", - заявляють в партії.

В "Нашому краї" вважають, що ні одна сотка землі, яку намагається продати Яценюк не дістанеться ні простим українцям, ні навіть дрібним і середнім фермерам, а сама заява Яценюка є закликом до олігархів і транснаціональних корпорацій.

"Анонсування продажу землі - спроба Яценюка таким чином врятуватися від відставки. Але такі дії прем'єра призведуть до розпродажу землі великим латифундистами і транснаціональним корпораціям. А збройний конфлікт, зруйнована економіка, і порожній бюджет стануть причиною того, що земля буде скуплена за безцінь", - упевнені в партії.

На думку представників "Нашого краю", зняття мораторію на торгівлю землею є ще одним кроком з перетворення України на сировинний придаток.

"Державна земля повинна перебувати у власності громад. Для прозорого ринку землі необхідно відновити роботу державного земельного банку. Довгі кредити з низькими процентними ставками дозволять українським фермерам купувати землю. У нинішній ситуації земля дістанеться тільки великим латифундистам. Більш того, якщо Яценюк пропонує продати землю іноземцям, виникає питання, навіщо Україна бореться за Донецьку і Луганську область, якщо великі компанії країни-агресора зможуть купувати українську землю? Поки немає чітких і прозорих правил продажу землі державі - українська земля повинна залишатися недоторканною", - заявили в партії, додавши, що основною метою купівлі української землі міжнародними корпораціями є усунення конкурента на світовому ринку.

Як відомо, 28 лютого глава уряду Арсеній Яценюк заявив про необхідність продажу 1 млн га землі, яка знаходиться в держвласності, в рамках земельної реформи.