ua en ru

"Наш край" вимагає розблокувати реформу децентралізації

"Наш край" вимагає розблокувати реформу децентралізації Фото: Олександр Мазурчак (з відкритих джерел)

Також в "Нашому краї" вимагають не допустити банкрутства громад

Політична партія "Наш край" вимагає негайно привести децентралізацію у відповідність з Конституцією і не гальмувати розвиток реформи. Про це йдеться у зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до Верховної Ради, повідомляє прес-служба "Нашого краю" на офіційному сайті.

Зокрема, за словами Мазурчака, сьогодні влада "загнала децентралізацію в глухий кут".

"Влада робить все, щоб децентралізація не продовжувалась. Парламент так і не розглянув закон, якого чекали сотні ОТГ (об'єднані територіальні громади, - ред.), що дає право громадам розпоряджатися землею за межами населених пунктів. При відсутності права на землю, громади не можуть ефективно планувати свою подальшу діяльність. Як наслідок, відсутність інвестицій, робочих місць і засобів на розвиток інфраструктури. Влада поступово згортає процес децентралізації", – переконаний Мазурчак.

Він зазначив, що "важким тягарем" для ОТГ стануть соціальні зобов'язання, які уряд планує перекинути на громади в наступному році.

"У 2018 році уряд запланував перевести свої соціальні зобов'язання на місцеві громади без належного фінансування. ОТГ, на думку Кабміну, повинні самостійно фінансувати пільги та субсидії на ЖКГ, а також оплачувати освіту і медицину. Схоже, що влада готує банкрутство ОТГ", – зазначив Мазурчак.

Разом з тим він підкреслив, що зараз пропонується визнати ОТГ елементом адміністративно-територіального устрою, що, за словами політика, суперечить Конституції України.

"Сьогодні пропонується пов'язати з територіальними громадами створення і ліквідацію районів, що суперечить Конституції України. У разі прийняття цього закону в нинішніх обставинах, будь-хто зможе оскаржити в Конституційному Суді законність існування громад, що зведе нанівець реформу децентралізації", – зазначив Мазурчак.

Він закликав владу надати громадам можливості для розвитку і не створювати умов для скасування реформи.

"Децентралізація вже довела свою ефективність. Будуються лікарні і школи, модернізується комунальне господарство, з'являється зручний транспорт. Українці повинні самі розпоряджатися своїми ресурсами", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, проект закону №7118 про внесення змін у деякі законодавчі акти України з управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад передбачає надати право громадам розпоряджатися землею за межами населених пунктів.

Законопроект №6636 "Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж". Метою прийняття законопроекту є формування субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою. Законопроектом визначено форми реорганізації районів.