ua en ru

"Наш край" пропонує повернути скасовані соціальні пільги

"Наш край" пропонує повернути всі відмінені протягом останніх двох років пільги та допомоги людям і надалі вносити зміни в соціальне законодавство лише після публічного обговорення.

Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії "Наш край".

За його словами, в разі, якщо буде призначено новий уряд, він повинен розпочати вирішення проблеми "з чистого аркуша", а не розбиратися зі спадком попередників.

Політик зазначив, що уряд разом з Верховною Радою повинні повернути всі відмінені протягом останніх двох років пільги та допомогу.

"Всі подальші зміни в соціальне законодавство слід вносити лише після широкого публічного обговорення. У разі, якщо буде призначено новий уряд, він повинен розпочати вирішення проблеми "з чистого аркуша", а не розбиратися з спадщиною попередників", - зазначив Олександр Мазурчак.

Він зазначив, що механічне позбавлення людей пільг і допомоги не має нічого спільного з реформуванням системи соціального захисту.

"Протягом останніх двох років в Україні відбувається "повзуче" знищення цієї системи. По-перше, зростання соціальних стандартів значно відстає від підвищення цін на основні товари і послуги. По-друге, в масовому порядку цілі категорії соціально незахищених громадян або позбавляються пільг і допомоги, які потрапляють в ситуацію обмежених можливостей щодо їх отримання", - констатував співголова партії "Наш край".

Протягом 2015 року, нагадав він, споживчі ціни зросли на 43,3% - найвищий показник з 1996 року. Тоді як соціальні стандарти протягом року були підвищені лише на 13%. "Нещодавно Яценюк пообіцяв підвищити їх ще аж на 6%. Інакше, окрім як знущанням це не назвеш", - зазначив Олександр Мазурчак.

Разом з тим, за даними політика, в 2014-2015 рр. в українців (у різних категорій) були повністю або частково відібрані понад 30 видів соціальних гарантій і пільг.

"У першу чергу мова йде про пільги на безкоштовне або частково оплачуване придбання ліків, лікування та оздоровлення, проїзд, харчування та оздоровлення дітей, оплату комунальних послуг та ін. Від непродуманих дій влади постраждали інваліди, учасники війни, члени сімей загиблих, діти війни, багатодітні сім'ї і т. д.", - повідомив співголова партії "Наш край".

З 1 січня 2016 року, нагадав він, скасовано або обмежено ще ряд державних допомог та пільг.

"Зокрема, під удар потрапили сім'ї з дітьми. Змінилися умови нарахування допомог одиноким матерям, тому вони в більшості своїй не можуть її отримати навіть при невеликих доходах. Скасовано безкоштовне харчування для учнів 1-4-х класів і знижена оплата за харчування в дитячих садках", - сказав він.

"Ми розуміємо, що питання повернення пільг - це питання не одного дня. Місцеві ради тимчасово можуть брати на себе фінансування найболючіших соціальних витрат, і ми запропонували нашим депутатам у рамках Плану спільних дій з захисту українців розглянути відповідні рішення у вигляді винятку. Проте ми переконані, соціальний захист людей, особливо в період реформ, - це обов'язок держави, а тому вимагаємо від уряду не перекладати соціальні видатки на місцеві бюджети", - резюмував Олександр Мазурчак.