ua en ru

Населенню буде економічно вигідніше купувати валюту на “білому” ринку, ніж на “чорному”, - експерт

Необхідність встановлення модулів безпеки на реєстраторах розрахункових операцій (РРО - касових апаратах) призведе до того, що «сірим» обмінникам буде важко займатися неофіційним обміном валюти. Як наслідок, курси валют на «чорному» ринку стануть вищими, ніж на «білому». Таку думку РБК-Україна висловив директор Центру суспільно-економічних експертиз «Ukraine XXI» Віктор Мельничук.

«Тіньовий валютний ринок буде включати в курси валюти і ризик від «підкрутки» касових апаратів. Це частково зменшить обсяг готівкової валюті в тіньовому обігу, оскільки зацікавленим особам буде простіше використовувати готівкову гривню», - зауважив аналітик.

На думку Мельничука, модулі безпеки на касових апаратах зрештою створять значні проблеми для «чорного» ринку. «Дуже дорога валюта нікому не потрібна», - підсумував експерт.

З 1 січня 2013 р., згідно закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», підприємці, які використовують касові апарати, зобов'язані подавати в органи Державної податкової служби (ДПСУ) в електронній формі копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО чи пам'яті модему, який до них приєднаний. Відповідно до нормативних вимог, РРО повинні бути обладнані модулем безпеки Національної системи електронних платежів (НСМЕП) - спеціалізованим пристроєм у вигляді картки та плати для комп`ютера, який захищає дані від втручань. Загалом на обліку в ДПСУ знаходиться 152 тис. суб'єктів господарювання, які зареєстрували 280 тис. РРО.

Читайте також: Орієнтовна вартість модуля безпеки НСМЕП, який буде реалізовуватись НБУ, становить 80 грн