ua en ru

"Народний фронт" вимагає реакції ЄС на польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

"Народний фронт" вимагає реакції ЄС на польський закон про заборону "бандерівської ідеології" Фото: Сенат Польщі (з відкритих джерел)

"Народний фронт" вважаэ ухвалення вказаного закону хибним кроком

Політична партія "Народний фронт" вимагає спільної і категоричної реакції європейських інституцій у відповідь на дії, які ведуть до "розпалювання національної ворожнечі та порушення прав українців у Польщі". Про це йдеться у заяві політсили, оприлюдненій на офіційному сайті "Народного фронту".

"Учорашнє схвалення в Польщі закону, який спекулює на історичних трагедіях наших народів, є черговим хибним кроком, чиї наслідки здатні призвести до ще більшої напруги та загострення в нашому регіоні на догоду Росії. Рішення польських парламентаріїв викликало справедливе заперечення наших американських та ізраїльських партнерів. Бачимо небезпечні і тривожні симптоми політичного егоїзму та розрахунку напередодні цьогорічних місцевих виборів у Польщі. Такі рішення не дозволяють повірити у щирість закликів про продовження історичного діалогу і розвитку відносин на основі правди", - йдеться у заяві.

Крім того, у "Народному фронті" переконані, що такі рішення створюють атмосферу напруги і залякування стосовно майже мільйона українців, які сьогодні живуть і працюють у Польщі.

"Знаємо з історії, що сумнівні ідеологічні звинувачення легко перетворити на обвинувачення національні. У час російської агресії такі дії становлять небезпеку для всього регіону і, насамперед, для демократичного майбутнього близької нам Польщі", - зазначається у заяві.

У політсилі переконані, що дії, які ведуть до розпалювання національної ворожнечі та порушення прав українців у Польщі, вимагають спільної і категоричної реакції європейських інституцій.

"Закликаємо президента Анджея Дуду не схвалювати прийнятий закон, щоб запобігти його драматичним наслідкам. Звертаємося до президента Петра Порошенка звернутися до польської сторони з вимогою недопущення дій, які здатні підірвати дружні відносини між нашими народами", - йдеться у заяві.

Зазначимо, раніше Сенат Польщі прийняв закон про заборону "бандерівської ідеології". Документ стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом під час Другої світової війни. На підставі закону можливе відкриття кримінальних справ стосовно осіб, які заперечують провину українських націоналістів за злочини проти поляків.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що прийнятий у Польщі закон, яким, зокрема, забороняється так звана "бандерівська ідеологія", містить неприйнятні оцінки.