ua en ru

Нардепи пропонують запровадити в Україні аграрні розписки

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9610, що пропонує запровадити в Україні аграрні розписки. Авторами законопроекту є народний депутат від Партії регіонів Григорій Калетнік та нардеп від Блоку Литвина Сергій Терещук.

За законом аграрна розписка - це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених в ньому умовах.
Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, прийняття цього закону надасть можливість товаровиробникам залучати матеріально-технічні та фінансові ресурси під заставу майбутнього врожаю. "За розрахунками, економічна доцільність вже в перший рік впровадження аграрних розписок оцінюється в 2-3 млрд грн для сільськогосподарських товаровиробників (додаткові кредитні ресурси). В перспективі аграрні розписки дозволять охопити близько 30% коштів від постачальників матеріально-технічних ресурсів, трейдерів, переробних підприємств, а також близько 5% коштів банківських структур. Тобто, можна очікувати на те, що введення в обіг аграрних розписок, дозволить поступово наблизитись до 45-50 млрд грн на рік, які можуть бути залучені аграрними підприємствами за допомогою цього механізму", - йдеться у пояснювальній записці.

У випадку, коли право власності на земельну ділянку належить двом і більше користувачам, аграрні розписки видаються ними спільно і, відповідно, вони несуть солідарну відповідальність за невиконання своїх зобов'язань.

Державне регулювання в сфері аграрної політики здійснюватиме Міністерство аграрної політики і продовольства України.
Законопроектом пропонується розділити аграрні розписки на два види - товарні та фінансові.
Законопроект пропонує надати аграрним розпискам додаткову захищеність здійснюваних за ними інвестицій.
Так, пропонується ввести солідарну відповідність за аграрними розписками особи, що їх видала, та нового власника або землекористувача вказаною в аграрній розписці земельною ділянкою/власника сільськогосподарської тварини у разі зміни землекористувача до виконання аграрної розписки.
Законопроект передбачає, що зобов'язання за аграрними розписками починають діяти з моменту нотаріального посвідчення аграрної розписки та діють до повного їх виконання. За згодою сторін, а також в окремих передбачених законом випадках дата виконання зобов'язань за аграрними розписками може бути перенесена на наступний маркетинговий рік.
Оскільки заставою виступатиме майбутній урожай, важливою складовою законопроекту виступає механізм моніторингу предметів застави, який пропонується створити в двох рівнях - індивідуальний моніторинг за ініціативою окремих інвесторів та загальнодержавний моніторинг з метою здійснення продовольчої політики держави.
Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України в частині доповнення статті 191-1 щодо передбачення покарань у випадку невиконання зобов'язань за безумовним, забезпеченим заставою сільськогосподарської продукції особою, яка його уклала та вносить інші зміни до чинного законодавства України.