ua en ru

Нардепи пропонують розділити право реєстрації на землю та нерухомість між Держземагенство і Мін'юстом

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10140 ініційований народними депутатами від фракції Партії регіонів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Проектом закону пропонується зберегти за Міністерством юстиції України право на реєстрацію об'єктів нерухомості (будівлі, споруди, квартири та будинки), а за Державним агентством земельних ресурсів - право на реєстрацію земельних ділянок.
Крім того, законопроектом передбачається, що держреєстрація обтяження прав проводиться незалежно від місця знаходження об'єкта.

Також передбачається, скасувати необхідність присвоєння земельній ділянці реєстраційного номера, що дозволить залишити один кадастровий номер, що, в свою чергу, на думку авторів законопроекту, значно спростить реєстрацію земельних ділянок."Державним реєстратором прав на земельні ділянки та їх обтяжень є Державний кадастровий реєстратор", - йдеться в тексті законопроекту.
Крім того, законопроект передбачає накладення адміністративних штрафів за порушення строків реєстрації.

Порушення термінів реєстрації тягне за собою накладення штрафу на державних кадастрових реєстраторів та посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 грн).
Відповідний законопроект вносить зміни в закон "Про внесення змін до закону України" Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень ", яким передбачалося, що з 1 січня 2013 року держпідприємство Мін'юсту стає адміністратором Державного реєстру прав, реєструючим права на нерухоме майно (земельні ділянки та знаходяться на них будівлі) та їх обтяження. Держреєстр повинен отримати ці функції і від БТІ, і від Госзема.