ua en ru

Нардепи пропонують підвищити податок на сільгоспземлі до 1,15% від нормативної оцінки 1 га

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10500, яким пропонується підвищити розмір фіксованого сільгосп податку до 1,15 % від нормативної оцінки 1 га. Відповідний законопроект, ініційований народними депутатами від ПР і НУ-НС про внесення змін до статті 304 Податкового кодексу України (щодо розміру ставки фіксованого сільськогосподарського податку) опублікований на офіційному сайті ВР.

Так, законопроектом передбачається, що для сільгоспвиробників ставка податку залежить від категорії земель, їх розташування, кількості, спеціалізації виробника і розраховується з одного гектара об'єкта оподаткування у відсотках до бази оподаткування.

Для ріллі, сіножатей та пасовищ у випадку, якщо загальна площа таких земель у власності або в користуванні сільськогосподарського товаровиробника, а також осіб, пов'язаних з ним відносинами контролю, не перевищує 100 га, ставка фіксованого податку складе 0,15; у випадку, якщо загальна площа таких земель у власності або в користуванні перевищує 100 га, - складе 1,15%.

Планується, що закон вступить в силу з 1 січня 2013 р.

Як відзначають автора законопроекту, основною метою проекту акта є залучення коштів у розвиток сільської місцевості.