ua en ru

Нардепи пропонують звільнити підприємців від сплати єдиного соціального внеску з зарплати прийнятих ними на роботу молодих спеціалістів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10250 від 22 березня 2012 р. ініційований народними депутатами від Партії регіонів. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроект спрямований на забезпечення випускників вузів першим робочим місцем, шляхом надання пільг підприємцям які беруть на роботу випускників.

Згідно з текстом законопроекту, скористатися правом на перше робоче місце зможе кожен випускник вузу чи ПТУ, в разі якщо з моменту отримання диплома державного зразка таким випускником не пройшло 5 років. Працездатна молодь зможе скористатися таким правом один раз в житті.

Проект закону пропонує підприємствам, які взяли на роботу випускника, правда тільки через Державний центр зайнятості, пільги. Таких підприємців на рік звільнять від сплати єдиного соціального внеску із зарплати цих працівників.

Якщо кількість робочих місць для молоді на підприємстві буде зростати, то преференції триватимуть ще на рік. Втім, цією пільгою зможуть скористатися лише підприємства, які працевлаштують працівників через Державний центр зайнятості.

Для підприємств, які працевлаштовують молодих фахівців, встановлюється пільга у відрахуванні податку на прибуток з підприємств у розмірі 0,1 відсоток за умови, що підприємства працевлаштовують таких осіб у кількості не менше 1% загальної кількості працівників підприємства.

У свою чергу, відповідно до норм документа, вищі навчальні заклади зобов'язані працевлаштувати не менше 75% випускників (спеціаліст, магістр, бакалавр), які подали заявку Центрів працевлаштування ВНЗ на основі договору про співпрацю з роботодавцями або на основі інших домовленостей і на умовах, що забезпечують випускника вузу першим робочим місцем.
Планується, що закон в разі його прийняття набуде чинності 1 січня 2013 р.