ua en ru

Нардепи пропонують зобов'язати посадових осіб ТОВ нести відповідальність за збитки

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 2011-1, ініційований народними депутатами від партії "Батьківщина" Ксенією Ляпіною і нардепом від ПР Іриною Горіною, яким пропонується ввести відповідальність посадових осіб ТОВ за збитки. Текст законопроекту "Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з положеннями законопроекту, передбачається, що всі учасники будуть мати право на повний доступ до фінансових документів ТОВ. Виводити кошти на суму понад 25% капіталу товариства можна виключно на підставі спільного рішення учасників компанії.

Крім того, пропонується ввести відповідальність посадових осіб компанії за можливі збитки. Для цього до Господарського кодексу вводиться поняття "похідного позову". Згідно з діючими на сьогоднішній день нормами законодавства можливі позови можуть розглядатися тільки в судах загальної юрисдикції.

Приватні та іноземні підприємства, а також підприємства з іноземними інвестиціями пропонується через рік після набуття чинності закону перевести в статус ТОВ.