ua en ru

Нардепи пропонують маркувати харчові продукти написом "не містить глютену"

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 8493 від 13 травня 2011 р. про внесення змін до статті 38 закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (щодо інформування громадян про відсутність глютену в харчових продуктах). "За" ухвалення відповідного рішення проголосували 353 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом передбачається інформувати покупців про відсутність у харчових продуктах глютену, що відображається на етикетці харчового продукту написом "не містить глютену". При цьому, відсутністю в харчових продуктах глютену вважається, якщо вміст глютену в харчовому продукті не перевищує 20 ppm (мг/100г) від загальної маси продукту в одиниці упаковки.

Глютен - це білок клейковини, що міститься в пшениці, вівсі, ячмені, житі. Він утворюється з борошна злаків після виділення з неї крохмалю. При відсутності або нестачі ферменту, що розщеплює глютен, виникає захворювання целіакія, захворювання тонкої кишки.

На думку авторів законопроекту, на сьогоднішній день в Україну за попередніми оцінками живуть приблизно 500 тис. чоловік, які страждають недіагностованою целіакію, яка є причиною значного зниження якості життя хворої людини, безпосередньо знижує працездатність, в окремих випадках призводить до повної її втрати, а також фактором розвитку важких життєво небезпечних ускладнень.