ua en ru

Нардепи мають намір законодавчо встановити норми етичної поведінки держслужбовців

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 4420 - д від 17 листопада 2011 р. ініційований групою народних депутатів про правила етичної поведінки. За ухвалення законопроекту проголосували 279 народних депутатів, з мінімально необхідних 226.

Так, в сферу дії законопроекту потрапляють особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в тому числі Президент України, Прем'єр міністр, Голова ВР і народні депутати.

Крім базових основ етичної поведінки (законність; пріоритет інтересів, політична нейтральність, толерантність; неупередженість, компетентність; конфіденційність; утримання від виконання незаконних рішень чи доручень; недопущення конфлікту інтересів, запобігання отриманню неправомірної вигоди або подарунка) законопроект передбачає, що держслужбовці будуть декларувати майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру.

Також в законопроекті передбачено, що порушення особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, правил етичної поведінки тягне за собою притягнення до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності, з урахуванням особливостей їх правового статусу, визначених Конституцією та законами України.
Автори законопроекту, впевнені, що його реалізація буде сприяти зміцненню впевненості громадян у чесності, неупередженості та ефективності влади.