ua en ru

"Батьківщина" виключила нардепа, який голосував за векселі

Нардеп Василь Кравчук виключений з фракції "Батьківщина". Про це у своєму Facebook заявив народний депутат Арсен Аваков ("Батьківщина").

Нардеп Василь Кравчук (на фото) виключений з фракції "Батьківщина". Про це у своєму Facebook заявив народний депутат Арсен Аваков ("Батьківщина").

"За зраду інтересам українського народу, за систематичне порушення рішень фракції про голосування Василя Кравчука - виключити", - зачитав спікер Володимир Рибак рішення фракції.

Кравчук був єдиним нардепом від опозиції, який підтримав законопроект про векселі.

Василь Кравчук перший раз потрапив у парламент в 2007 р. як № 159 у списку Блоку Юлії Тимошенко. У минулому році пройшов в Раду під № 50 у списку "Батьківщини". Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Кравчук є членом партії, з 2010 р. очолює Хмельницьку обласну організацію "Батьківщини".

Раніше в "Батьківщині" неодноразово виникали суперечки з приводу відсутності дисципліни. Деякі депутати вимагали від Арсенія Яценюка виключити з фракції порушників режиму. Однак лідер "Батьківщини" не піддавався, оскільки зазвичай голосували нарізно з фракцією люди, яких привів в парламент сам Яценюк. Кравчук був у партії ще з часів Тимошенко.

З самого початку роботи нового парламентського скликання "Батьківщину" роздирали внутрішні негаразди. Багато нардепів, які залишилися в партії ще з часів Тимошенко, не згодні з політикою Арсенія Яценюка, який прийняв кермо влади партією після того, як Тимошенко опинилася у в'язниці. Яценюка звинувачують в авторитарному керівництві партією, усунення старих партійних діячів з перших ролей в "Батьківщині", продаж місць у партійному списку партії, а також в нездатності що-небудь протиставити парламентській більшості.

Фракцію Яценюка вже залишили народні депутати Олег Канівець, Віталій Немилостивий, Роман Стаднійчук, Ігор Скосар, В'ячеслав Кутовий і Володимир Купчак. У перший же день засідання Верховної Ради 7 скликання у фракцію "Батьківщини", відмовилися входити Олександр та Андрій Табалови, які пройшли до парламенту під брендом партії.

Таким чином, фракція "Батьківщини" налічує 92 депутати, хоча на виборах партія провела в парламент 101 депутата.

Раніше Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що на нардепів від "Батьківщини" йде постійний тиск, щоб ті виходили з фракції. За словами Яценюка, влада розробили сценарій, за яким хоче зняти його з посади керівника фракції. Яценюк заявив, що таке завдання дав Президент Віктор Янукович, а виконавець - секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв.

Цікаво, що всі скандали з "тушками" в новому парламенті пов'язані виключно з "Батьківщиною". Усі восьмеро так званих "тушок" пройшли в Раду за списками партії Яценюка.

Хоча новому скликанню парламенту ще далеко до попереднього. У 2010 р., після виборів і переформатування політичних розкладів у парламенті з БЮТ і НУНС в більшість регіоналів перейшли близько 20 нардепів.