ua en ru

Нардеп пропонує відбудувати Десятинну церкву до 2015 р

Нардеп від Партії Регіонів Юрій Мірошниченко пропонує Верховній Раді України прийняти закон про відбудову Десятинної церкви. Про це йдеться у законопроекті № 3007, зареєстрованим на сайті Верховної Ради.

У документі пропонується створити Національний православний комплекс із відродженням церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві.

Також пропонується завершити археологічні дослідження, провести консервацію та сучасну музеєфікацію залишків фундаментів Десятинної церкви, збудувавши з урахуванням вимог ЮНЕСКО Національний музей древнього храму та православної культури в стилобатній частині головної споруди Національного православного комплексу.

Читайте також: Жодних заходів навколо Десятинної церкви в Києві, крім її консервації, не планується, - Новохатько

Також пропонується збудувати новий храм на стилобатній частині головної споруди Національного православного комплексу, створити на території Національного православного комплексу Духовно-просвітницький центр православної культури, передбачивши в його складі навчальний заклад та бібліотеку.

Нардеп пропонує передбачити в межах Національного православного комплексу можливість відправлення релігійних потреб, функціонування монастиря, екскурсійного відвідування та проведення протокольних заходів.
Законопроект пропонує завершити відродження Десятинної церкви та створення Національного православного комплексу до 1000-річчя вшанування Успіння Cвятого рівноапостольного князя Володимира у 2015 р.

Реалізація положень законопроекту під час практичного застосування після його прийняття потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету. Однак, враховуючи загальнонаціональне значення відродження унікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) із створенням Національного православного комплексу, а також фактичну неможливість здійснити необхідні фінансово-економічні розрахунки на даному етапі, пропонується прийняти закон без відповідних розрахунків.

Обсяг необхідних бюджетних коштів буде запропоновано відповідним оргкомітетом, який має створити уряд.

Початок будівництва Десятинної церкви відносять до 989 року. Церква вважається першим кам'яним храмом на території України.

У 1240 р. орди хана Батия, узявши Київ, зруйнували Десятинну церкву - останній оплот киян. За переказами, Десятинна церква впала під вагою людей, які намагалися врятуватися від монголів.