ua en ru

Нардеп пропонує повернути вік виходу на пенсію жінок у 55 років

Народний депутат від Партії регіонів Микола Рудьковський зареєстрував в Верховній Раді України законопроект 3380 "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо відновлення пенсійного віку жінок та порядку нарахування пенсії за віком". Текст законопроекту розміщений на сайті ВР.

Законопроект передбачає повернення до попередньої норми законодавства, згідно якої вік виходу на пенсію для жінок становить 55 років.

Як зазначає у пояснювальній записці автор законопроекту, діюча нині норма щодо підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років була прийнята у зв'язку з вимогами МВФ, проте на сьогодні співпраця України з МВФ практично припинена, кризові явища, згідно звітів уряду, переважно подолані.

"Виходячи з вищенаведеного, норма щодо підвищення пенсійного віку для жінок на даний час не є прийнятною й необхідною", - йдеться у повідомленні

Крім того, законопроект пропонує встановити мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії.

Нагадаємо, наразі за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії.

У свою чергу з діючого законодавства пропонується виключити положення про те, що до 1 січня 2015 р. право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи.