ua en ru

Нардеп пропонує вказувати у політичній агітації відомості про зміну прізвища кандидатів в депутати

Народний депутат від фракції Партії регіонів Юлій Іоффе пропонує зобов'язати зазначати у виборчих бюлетенях та агітаційних матеріалах кандидатів у депутати відомості про зміну їх імені чи прізвища для уникнення появи кандидатів "двійників" на виборах у одномандатних округах. Про це йдеться в законопроекті № 3625 "Про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо запобігання зловживанню під час виборчого процесу", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект пропонує зобов'язати Центральну виборчу комісію реєструє кандидата у депутати, висунутого у одномандатному окрузі за умови отримання нею заяви, що містить відомості про факт зміни протягом року (що передує дню виборів) прізвища та/чи імені (імен) кандидата у депутати.

У виборчому бюлетені для голосування також має міститися інформація про зміну прізвища чи імені кандидата у депутати.

Крім того, передвиборчі плакати та агітаційні матеріали кандидата у депутати також повинні містити відомості про зміну прізвища.
"Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, а також відомостей про зміну протягом року, що передує дню виборів, прізвища та/чи імені (імен) кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних округах", - йдеться в проекті закону.

"Досвід минулих виборів показав, що серед найбільш поширених в України брудних технологій, що використовуються у виборчому процесі є і використання "двійників" кандидатів у депутати. Деякі особи, напередодні або після початку виборчого процесу, навмисно змінюють свої прізвища та імена, на прізвища та/чи імена основних кандидатів, з метою перебирання голосів та підвищення шансів "своїх" кандидатів... Описана технологія застосовується саме в одномандатних округах де виборці голосують за конкретну особу. При голосуванні по партійних списках виборці обирають партію, а тому така технологія не спрацьовує. Даний проект спрямований саме на боротьбу з описаною брудною технологією, що застосовується в одномандатних округах", - пояснює автор законопроекту записці до документу.