ua en ru

Нардеп пропонує надавати податкові пільги для державних і комунальних цирків

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 3297, ініційований народним депутатом від Партії регіонів Таїсією Повалій, яким пропонується надавати податкові пільги для державних і комунальних цирків, пише " Комерсант- Україна".

Законопроект про цирки розроблявся в співавторстві з Міністерством культури і Державної циркової компанією. У документі уточнюється, що стаціонарний цирк - це "заклад культури, що має стаціонарний сценічний майданчик", а цирк- шапіто - це організація, "що використовує пересувну сценічний майданчик". Автори пропонують надавати цирковим колективам державне замовлення та державні стипендії, але механізми фінансової підтримки не конкретизуються. У розділі "Права і обов'язки цирків", зокрема, говориться, що цирки зобов'язані дотримуватися законів про охорону праці, забезпечувати безпеку життя і здоров'я глядачів і на їх вимогу повертати гроші за продані квитки, але не пізніше, ніж за годину до початку вистави.

Законопроект пропонує підтримувати роботу державних цирків, зокрема, за рахунок зниження податків . Для цього державним і комунальним циркам можуть дозволити отримувати статус "неприбуткових організацій". У Госкомцірку розраховують, що після отримання такого статусу ціна на квиток в стаціонарних цирках знизиться. "Нам важко конкурувати з приватними цирками, де вище вартість квитка, а податкові відрахування нижче. Приватники працюють на єдиному податку, а державні цирки платять податок з продажу квитків, ПДВ, офіційну зарплату співробітникам, відрахування до пенсійного фонду. Отримання статусу неприбуткової організації звільнить від податків роботи і послуги цирків. Це дасть нам конкурентну перевагу" , - пояснив генеральний директор Госкомцірка Ігор Хлібосолов. За його словами , "низькопробні програми цирків - шапіто знижують престиж українського цирку".
Крім того, в законопроекті пропонується встановити певні "вимоги до приміщень цирків - шапіто в частині будівельних і санітарних норм". Крім цього, може бути введена заборона на розміщення цирків - шапіто в радіусі 50 км від стаціонарного цирку.